Lokale bidrag til global forandring
Eksempler på By-DELEs virke
Dyrk naturforbindelsen – 4 højskoledage i september 2024
I dagene 18.-22. september kan du komme på højskolekursus i Roskilde med Gunilla som din vært og guide. Her kontakter vi sammen den natur, vi…
Kunstsalon: På vandring med sol og måne
I kunstsalonen ‘På rejse med sol og måne’ flettes rejseskildringer med fællessange, simple dansetrin, samtaler om samhørighed og udstilling af håndtegnede dagbogsblade.
Taghave på parkeringshus
På taget af et parkeringshus i den tætte bydel Musicon etablerer beboere og andre lokale aktører en 250 m2 stor, frodig have med spiselige planter.
Klimamobilisering med The Week
The Week er et workshopforløb til klimamobilisering, og Gunilla bidrog i januar 2024 til at bringe programmet til Roskilde, da hun som del af Grønt Omstillingsforbund – Roskilde tilrettelagde og faciliterede forløbet med tre workshops henover en uge.
Fælles affaldsordning
I bydelen Musicon driver den lokale grundejerforening en fælles affaldsordning for alle områdets virksomheder og foreninger, og både husholdninger og erhverv er henvist til at benytte fælles ressourcepladser.
Samtalesalon om ‘Vores skønne, grønne fremtid’
Da Klimakaravanen i efteråret 2022 vandrede på tværs af Danmark, var Roskilde Klima-netværk værter på en samtalesalon om fremtidsvisioner for den grønne omstilling.
‘Musicon Grønne Nabofællesskab’
Beboere og aktører i bydelen Musicon er gået sammen om at danne ‘Musicon Grønne Nabofællesskaber’, der skal få endnu flere bæredygtige aktiviteter ud i lokalområdet.
‘På vandring med solen’
Henover 100 dage i sommeren 2021 og på tværs af hele Danmark stod 100 kunstnere/ arkitekter hver især for een dags vandring som del af projektet ‘Walking Landscapes’.
Sommerkursus om ‘Klima & Medborgerskab’
Roskilde Festival Højskole udbød i sommeren 2021 en uges sommerkursus om vores muligheder for som medborgere at bidrage til den grønne omstilling.
Samtalesalon om ‘Danmark’
Som reaktion på tillidskrise, værdikrise og en skinger samfundsdebat blev der over hele landet i foråret 2016 inviteret til samtaledøgn om fællesskaber og det at være ‘hinandens samtidige’.
‘At vandre med minder’
Som 40 års jubilæumsfejring inviterede Jakobskirken i påsken 2014 til en vandring i lokalområdet med ‘minder’ som tema.
Samtidige vandringer på Roskildes ‘vilde side’
Projekt ‘Walk on the Wild Side’ inviterede i 2013 til fire samtidige, men vidt forskellige sensommervandringer for alle, “der tror, de kender Roskilde”.
På sporet af mønstre i Sydbyens patchwork
Som del af projekt ‘Walk on the Wild Side’ blev lokalområdets spraglede indhold udforsket, da elever fra Hedegårdenes Skole en sommerdag i 2013 indsamlede og bearbejdede mønstre fra byrum og lokale hjem.
Indre landskaber udtrykt i affald
Ved udstillingen ‘3 fotografer i landskabet’ i 2013 blev besøgende inviteret til at være medudstillere ved at bygge sit eget ‘indre landskab’ i affald af diverse emballage.
‘Walk on the Wild Side’
En gruppe af frivillige med bopæl eller engagement i Roskilde Sydby igangsatte i 2012 projekt ’Walk on the Wild Side’ med det formål at skabe nye sammenhænge og kvaliteter på Roskildes ’vilde side’.
‘We Do Art’-kunstworkshop
Folkehuset INSP! var i 2012 vært for kunst-workshoppen ‘We Do Art’, hvor deltagerne blev sendt ud i Roskildes sydby for at indsamle lydindtryk fra byrum og private hjem.
‘Café Åben Have’
Alle naboer var inviteret, da en privat have i sommeren 2011 dannede ramme om en pop-up café med hjemmebag- og bryg og kreative indslag fra kvarterets beboere.
Skoleforløb ‘Børn bygger by’
Elever fra Østervangsskolen fik i foråret 2011 mulighed for at lægge kimen til deres egen drømmeby, da de gennem en række workshops på Musicon arbejdede med lokalområdets fortid, nutid og fremtid.